10 tips om pollen

pollen luftrenare
Med våren runt hörnet då mängden pollen i luften ökar förbereder sig många allergiker för en besvärlig tid. Cirka 35 % av befolkningen kommer att påverkas av någon typ av allergi. Denna siffra är ännu högre hos barn där 50 % kan få allergiska problem. Hög feber är en av de vanligaste allergierna, vilket påverkar omkring 25 % av befolkningen. Dom flesta är allergiska mot gräspollen och betyder att vår och sommar kan vara svåra. Andra vanliga allergier kommer från damm, mögelsporer och husdjursflimmer. Dessa kan utlösa olika reaktioner, från andningssvårigheter som astma till eksem och hudreaktioner. Intensiteten varierar mycket från person till person.
 
Jarle Karlsrud
Jarle Karlsrud är chef för Bedre Inneklima AS i Sandefjord, Norge som specialiserat sig på förbättring av kvaliteten på inomhusluften. Här ger han sina bästa tips för att lindra symptom som orsakas av en mängd allergier i förhoppning om att dessa tips kan hjälpa dig.  
 
1. Kontrollera pollenvarningar när du planerar din dag. Se här: http://pollenrapporten.se
 
2. Vid varning för hög spridning av pollen är det viktigt att tvätt torkas så att pollen inte fastnar på tvätten.
 
3. Bästa tiden för utomhusaktiviteter är efter en regnskur. Regnet friskar upp och minskar pollen i luften.
 
4. Byt kläder när du varit ute så att du inte får in pollen i ditt hus.
 
5. Vårrengöring av boendet är viktigt. Karlsrud rekommenderar att man gör detta före pollensäsongen för att slippa ha huvudvärk, rinnande ögon och täta luftvägar.
 
6. Rengör badrummet regelbundet för att förhindra fukt och spridning av mögelsporer. Använd en luftfuktare hela året för att hålla fukt under kontroll.
 
7. Bra ventilation är viktig för att ta bort allergener. Tänk på ventilationssystem såväl tar in som tar bort allergener i hemmet.
 
8. Byta filter ofta om du har ett ventilationssystem. Tänk på att vanliga filter endast stoppar  stora partiklar medan små fortfarande kan slinka igenom.
 
9. Försök ha sovrummet fritt från allergener med en luftrenare. 
 
10. Använd luftrenare på dom ställen du är mest. Vanligtvis är det i sovrummet (1/3 av dygnet) och på jobbet (1/3 av dygnet). Om du arbetar på ett kontor är det enkelt att sätta in en liten luftrengörare där.