7 tecken: Du behöver avfuktare

7 tecken på att du behöver avfuktare
 
Varje dag andas du mycket partiklar, kemikalier och biologiska material. En del av dessa är helt ofarliga, men mycket kan också skada din hälsa och din familj. En del av problemen kan du lösa med hjälp av en luftrenare, men ofta kan du själv minska orsakerna till problemen. Mögel är ofta orsaken till huvudvärk, andningssvårigheter och dålig lukt. Mögel trivs bra när det är fuktigt och en avfuktare kommer att kunna lösa detta. Hur vet du att det är för fuktigt? Vad är symptomen på fuktighet?
 
Leta efter dessa sju tecken:
 
1. Synlig form: En av de enklaste sakerna att upptäcka är en mörk mjuk fläck. Titta på ditt badrums tak och området runt din toalett eller runt duschen. Ser du små mörka fläckar? Om du gör det har du ett mögelproblem.
 
2. Kondensation: Har fönstren i ditt hem vattenpärlor på dem? Du kan också ha märkt ånga eller dimma på glaset. Detta kan hända när ett rum har för mycket fukt, till följd av att du lagar mat eller torkar kläder. Detta kan också bero på byggmaterial som inte är ordentligt förslutna.
 
3. Vattenhållning: Grundvattenproblem kan förekomma vid ditt hus. Du märker det på att de lägre områdena i ditt hem har vattenfläckar på väggarna, saltavlagringar eller blir fuktiga varje gång det regnar. Om det händer är det absolut nödvändigt att sätta en avfuktare på plats som tar bort fukt från luften varje gång det händer. Problemet måste dock lösas om det är skadad betong eller dålig dränering.
 
4. Mögel: En smaklös lukt betyder nästan alltid att mögel och mögelsporer är närvarande. Dessa ämnen trivs på fukt, som börjar ackumuleras i områden som källare och garage när fönstren inte tätats ordentligt eller beror på grundvattenproblem.
 
5. Vattenskador och fläckar: Synliga vattenskador och fläckar är ett annat tecken på att det finns överskott av fukt i ett hem. Du bör alltid undersöka en vattenfläck eller fuktskada för att hitta orsaken. Men om du redan märker skadorna är en avfuktare ett utmärkt första steg för att stoppa ytterligare skador. Professionell hjälp kan kanske också behövas att fixa det
 
6. Ruttet trä: Fuktskadat trä är ett tecken på att det finns för mycket fukt i området och träet kan börja ruttna och locka till sig oönskade skadedjur. Använd en avfuktare vid minsta tecken för att avlägsna överskottsfukt från luften, samt byt ut eventuellt drabbat trä så fort som möjligt. Om det inte åtgärdas i tid kan överskott av fukt reducera strukturens styrka i ditt hem. Det kan skada inte bara trä, utan även gips, fönstergolv, trägolv och till och med grunden.
 
7. Allergier: Om du har stora problem med allergier kan det bero på luftkvaliteten inomhus. Överdriven fukt i luften kan orsaka luftburna allergener som husdammskvalster och mögelsporer att växa och sprida sig. Ibland är allergiker mer besvärade av allergen inomhus än utomhus, vilket gör det ännu viktigare att du andas ren luft inomhus. Försök att köra en luftfuktare för att ta bort allergener från luften du andas för att se om det hjälper. Använd en avfuktare med HEPA filter för att rengöra luften och torka luften. Torkningen av luften bidrar till att hindra mygg att växa. HEPA-filtret tar bort partiklar som redan finns i luften. HEPA-filter kommer också att minska mängden pollen i din luft när det är säsong för det.
 
Vilka luftavfuktare ska du välja?
 
För lägenheter upp till 3 sovrum rekommenderar vi följande avfuktare: Meaco 12L-AH eller Meaco 12L Platinum (med HEPA-filter)
 
För lägenheter upp till 5 sovrum, rekommenderar vi: Meaco 20L Platinum (med HEPA filter)
 
För källare och andra ställen där det kan bli kallt rekommenderar vi: Meaco DD8L Zambezi

För små slutna rum på upp till 1 m3 (t.ex. skåp, kassaskåp, garderober, verktygslådor): Desair